Drumstel
Drummen, hoe en waarom?
Je bent als drummer in feite bezig met meppen op bekkens en trommels, zodat je er geluiden mee maakt. Deze geluiden kun je in een bepaalde volgorde zetten, en samen heten ze dan een ‘ritme’. Meestal bepaal je als drummer ook de snelheid waarmee de geluiden van zo’n ritme elkaar opvolgen. Die snelheid noem je het ‘tempo’. Als drummer let je op het tempo, je eigen ritme, en de muziek om je heen. Je bent dan ook een heel belangrijk onderdeel van een band of in een liedje.
Op een drumstel kun je dus basisritmes spelen ter ondersteuning, maar ook solo’s en fill-ins (invullingen) spelen, waarbij je wat meer op de voorgrond treedt. Je kunt hoge en lage klanken maken, snel of langzaam, en sterk of zacht spelen… Kortom, het drumstel is een heel veelzijdig en leuk instrument!
Wat komt erbij kijken?
1. Allereerst is het handig dat je gevoel voor ritme hebt, oftewel dat je muzikaal bent.
2.Ook is het fijn als je goed luistert naar de muziek die jijzelf of andere muzikanten maken.
Als je oren en je muzikale gevoel goed samenwerken, heb je al een goede basis om muziek te kunnen maken.
3. Je gebruikt je handen en voeten om ritmes te maken. Soms moeten ze los van elkaar (onafhankelijk) spelen, maar soms moeten ze juist samenspelen. Hiervoor moet je leren om je armen en benen goed aan te sturen (coördinatie). Dat kost veel oefening en tijd!
Maar als het lukt, geeft het een enorme kick.
4. Verder zijn er natuurlijk stokken voor je handen en pedalen voor je voeten om de trommels en bekkens mee te raken. Een soepele techniek is nodig om deze zo gemakkelijk mogelijk te gebruiken.
5. Daarnaast is het nuttig om iets te leren over de taal van muziek, die we met elkaar ‘spreken’ door samen muziek te maken, en die we opschrijven in het notenschrift.
Hiervoor zetten we onze ogen aan het werk, niet alleen om te kijken wat andere muzikanten uitdrukken, maar ook om bladmuziek te lezen. De bladmuziek geeft door middel van het notenschrift aan welke geluiden je op welk moment moet maken. Met behulp van muziektheorie kun je leren hoe het notenschrift werkt.
Akoestisch of elektrisch
Er zijn 2 soorten drumstellen te koop: akoestische (zie plaatje), en elektronische.
Beide kosten minimaal zo’n 300 euro, uitgaande van degelijke kwaliteit. Ook bestaat er tegenwoordig de mogelijkheid tot huur of huurkoop, waardoor de kosten minder ingrijpend zijn.
Wij raden in principe het akoestische drumstel aan, om verschillende redenen.
Allereerst omdat het een eerlijk geluid voortbrengt, een directe klank. Daardoor is het ten tweede mogelijk om als muzikant te bepalen hoe je het instrument wilt laten klinken: dynamiek (hard en zacht), soort en stemming van de vellen, soort stokken (hout, brushes, rods, of met bollen), snarenspanning, demping, nuances, effecten, enzovoort. Verder ontwikkel je als muzikant gevoel voor je instrument, en wordt het een persoonlijke spreekbuis. Het akoestische drumstel is ook tweedehands prima aan te schaffen, mits men er goed voor heeft gezorgd.
Elektronische drumstellen bestaan uit rubberen / kunststof pads die via geluidskabels elektronische signalen doorgeven naar een drumcomputer. Hierop kun je allerlei samples instellen, waardoor er een geluid wordt getriggerd wanneer je op een pad slaat. Dit geluid hoor je alleen als je speakers of een koptelefoon gebruikt. Het voordeel hiervan is dat de buren er geen last van hebben als je wilt oefenen. Het nadeel is dat het een beperkte nabootsing is van het echte drumstel, waardoor je geen realistische ‘klank-greep’-associatie ontwikkelt. Daarnaast is het minder dynamisch, en werkt het stuiteren van de stok op het ‘vel’ vaak net wat anders. Verder slijten de slagpads na verloop van tijd soms, waardoor ze gevoelloos worden voor aanslag.
Als je een drumstel wilt aanschaffen, raden we je aan om te overleggen met je drumdocent.
Wij hebben goede tips en trucs en denken graag met je mee.
Aanmelden
Weet je precies wat je wilt gaan doen bij MuziekPunt? Meld je aan via ons aanmeldformulier om een gratis proefles aan te vragen.
Nu aanmeldenLesvormen en tarieven
Bij MuziekPunt worden verschillende lesvormen aangeboden. Bekijk alle mogelijkheden om te zien wat het best bij jou past.
Lees verder